• CZECHOWICE-DZIEDZICE
  • Obradowało XVIII Zgromadzenie Ogólne Związku Powiatów Polskich
  • BUCZKOWICE
  • PORĄBKA
  • SZCZYRK
  • JAWORZE
  • JASIENICA
  • KOZY
  • WILAMOWICE
  • WILKOWICE
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • „Święto słowa” w Pałacu Czeczów w Kozach rozstrzygnięte!
  • Wyjątkowy koncert laureatów SAGA podczas Święta Powiatu Bielskiego!
  • Królowały potrawy wielkanocne!
  • 1
  • 2
  • 3

Królowały potrawy wielkanocne!

03 Cze 2019

Tegoroczna edycja Przeglądu Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego” odbyła się w Wilamowicach w ramach Święta Powiatu Bielskiego oraz Wilamowskich Śmiergustów 2019. Udział w nim wzięły 33 Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu bielskiego. Impreza od lat cieszy się ogromną popularnością, a nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż podczas degustacji każdy może skosztować przygotowanych przez uczestniczki smakołyków, zarówno mieszkańcy, jak i zaproszeni goście. Wśród nich nie zabrakło parlamentarzystów, przedstawicieli województwa śląskiego, zarządu powiatu bielskiego, wójtów, burmistrzów, przewodniczących rad gmin i miast powiatu bielskiego wraz z radnymi oraz delegacji miast partnerskich gminy Wilamowice z Czech, Słowacji, Węgier i Chorwacji.  Tym razem na pięknie przystrojonych stołach królowały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wszystkie Panie, jak zwykle stanęły na wysokości zadania, racząc swoimi specjałami i zapewniając miłą, gościnną atmosferę. Komisja pod przewodnictwem kierownik Biura ds. Promocji Powiatu Jolanty Konior oceniała potrawy w pięciu kategoriach, biorąc pod uwagę przede wszystkim: sposób podania, wykorzystanie tradycyjnych receptur i ogólne wrażenie prezentacji. W tym roku statuetki w formie rzeźb regionalnych wykonanych przez twórcę ludowego Czesława Kubika z Czechowic-Dziedzic, trafiły do następujących uczestników:

w kategorii zupy: KGW Czechowice-Dziedzice za zupę chrzanową z białą kiełbasą i jajkiem,

w kategorii danie główne: KGW nr 1 Jaworze za gęsie pipki w sosie śmietanowym,

w kategorii produkt: KGW Jasienica za pasztet z dziczyzny,

w kategorii ciasta i desery: KGW Czaniec za babkę wielkanocną ze stołu króla Stasia,

w kategorii napoje i nalewki: KGW Dankowice za starodawną nalewkę z derenia.

Statuetki oraz nagrody i pamiątkowe dyplomy dla wszystkich kół biorących udział w przeglądzie wręczali: starosta bielski Andrzej Płonka wraz z przewodniczącym Rady Powiatu w Bielsku-Białej Janem Borowskim oraz burmistrzem Wilamowic Marianem Trelą. Nie zabrakło również nagród specjalnych.

Urząd Miasta Bielska-Białej nagrodził KGW Międzyrzecze Górne za kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną.

Nagroda od burmistrza Miasta Wilamowice trafiła do KGW Rybarzowice za szynkę z wędzoka polewaną piwem.

Rejonowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych postanowił przyznać nagrodę KGW Bystra za wystrój stoiska.

Urząd Marszałkowski w Katowicach nagrodził KGW Wilamowice za żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem.

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Bielsko-Biała wyróżnił KGW Wilkowice za nalewkę z zielonych szyszek sosnowych.

 Firma EKO-WTÓR sp. z o.o. ufundowała nagrodę dla KGW Stara Wieś za zestaw nalewek tradycyjnych.

Redakcja Magazynu Samorządowego „Mój Powiat” postanowiła przyznać nagrodę KGW Bestwina za kotlet z kością i kapustą zasmażaną z ziemniakami.

            Uroczyste podsumowanie Przeglądu Potraw Regionalnych  zakończono tradycyjnym, wspólnym zdjęciem wszystkich uczestników. To nie był jednak koniec atrakcji, przygotowanych przez organizatorów. W dalszej części świętowania na scenie zaprezentowały się zespoły regionalne z gminy Wilamowice, a po występie gwiazdy wieczoru odbył się pokaz sztucznych ogni, zwieńczający dwudniowe Święto Powiatu Bielskiego oraz Wilamowskie Śmiergusty. Świetną zabawę zapewnili liczni sponsorzy oraz partnerzy główni: FCA Poland S.A., EKO-WTÓR Sp. z o.o., Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Megalo Catering oraz GAZ-SYSTEM S.A.

Była to szczególnie udana odsłona imprezy zarówno pod względem pięknej słonecznej pogody, jak i wysokiej frekwencji.

 

Tekst: Magdalena Wróbel-Zyzańska

Foto: Jarosław Jesionka, Magdalena Wróbel-Zyzańska

 

Protokół Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego 2019