Królowały potrawy wielkanocne!
03 Cze 2019Tegoroczna edycja Przeglądu Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego” odbyła się w Wilamowicach w ramach Święta Powiatu Bielskiego oraz Wilamowskich Śmiergustów 2019. Udział w nim wzięły 33 Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu bielskiego. Impreza od lat cieszy się ogromną popularnością, a nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż podczas degustacji każdy może skosztować przygotowanych przez uczestniczki smakołyków, zarówno mieszkańcy, jak i zaproszeni goście. Wśród nich nie zabrakło parlamentarzystów, przedstawicieli województwa śląskiego, zarządu powiatu bielskiego, wójtów, burmistrzów, przewodniczących rad gmin i miast powiatu bielskiego wraz z radnymi oraz delegacji miast partnerskich gminy Wilamowice z Czech, Słowacji, Węgier i Chorwacji. Tym razem na pięknie przystrojonych stołach królowały tradycyjne potrawy wielkanocne. Wszystkie Panie, jak zwykle stanęły na wysokości zadania, racząc swoimi specjałami i zapewniając miłą, gościnną atmosferę. Komisja pod przewodnictwem kierownik Biura ds. Promocji Powiatu Jolanty Konior oceniała potrawy w pięciu kategoriach, biorąc pod uwagę przede wszystkim: sposób podania, wykorzystanie tradycyjnych receptur i ogólne wrażenie prezentacji. W tym roku statuetki w formie rzeźb regionalnych wykonanych przez twórcę ludowego Czesława Kubika z Czechowic-Dziedzic, trafiły do następujących uczestników:
w kategorii zupy: KGW Czechowice-Dziedzice za zupę chrzanową z białą kiełbasą i jajkiem,
w kategorii danie główne: KGW nr 1 Jaworze za gęsie pipki w sosie śmietanowym,
w kategorii produkt: KGW Jasienica za pasztet z dziczyzny,
w kategorii ciasta i desery: KGW Czaniec za babkę wielkanocną ze stołu króla Stasia,
w kategorii napoje i nalewki: KGW Dankowice za starodawną nalewkę z derenia.
Statuetki oraz nagrody i pamiątkowe dyplomy dla wszystkich kół biorących udział w przeglądzie wręczali: starosta bielski Andrzej Płonka wraz z przewodniczącym Rady Powiatu w Bielsku-Białej Janem Borowskim oraz burmistrzem Wilamowic Marianem Trelą. Nie zabrakło również nagród specjalnych.
Urząd Miasta Bielska-Białej nagrodził KGW Międzyrzecze Górne za kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną.
Nagroda od burmistrza Miasta Wilamowice trafiła do KGW Rybarzowice za szynkę z wędzoka polewaną piwem.
Rejonowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych postanowił przyznać nagrodę KGW Bystra za wystrój stoiska.
Urząd Marszałkowski w Katowicach nagrodził KGW Wilamowice za żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem.
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Bielsko-Biała wyróżnił KGW Wilkowice za nalewkę z zielonych szyszek sosnowych.
Firma EKO-WTÓR sp. z o.o. ufundowała nagrodę dla KGW Stara Wieś za zestaw nalewek tradycyjnych.
Redakcja Magazynu Samorządowego „Mój Powiat” postanowiła przyznać nagrodę KGW Bestwina za kotlet z kością i kapustą zasmażaną z ziemniakami.
Uroczyste podsumowanie Przeglądu Potraw Regionalnych zakończono tradycyjnym, wspólnym zdjęciem wszystkich uczestników. To nie był jednak koniec atrakcji, przygotowanych przez organizatorów. W dalszej części świętowania na scenie zaprezentowały się zespoły regionalne z gminy Wilamowice, a po występie gwiazdy wieczoru odbył się pokaz sztucznych ogni, zwieńczający dwudniowe Święto Powiatu Bielskiego oraz Wilamowskie Śmiergusty. Świetną zabawę zapewnili liczni sponsorzy oraz partnerzy główni: FCA Poland S.A., EKO-WTÓR Sp. z o.o., Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Megalo Catering oraz GAZ-SYSTEM S.A.
Była to szczególnie udana odsłona imprezy zarówno pod względem pięknej słonecznej pogody, jak i wysokiej frekwencji.
Tekst: Magdalena Wróbel-Zyzańska
Foto: Jarosław Jesionka, Magdalena Wróbel-Zyzańska
Protokół Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego 2019